Nutricionisti.org Nutricionizam Piramide ishrane
Piramide ishrane
Piramida tradicionalne mediteranske ishrane PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27 septembar 2007 20:32

Piramida tradicionalne mediteranske ishrane

 

Mediteranska ishrana obuhvata tipične namirnice mediteranskog podneblja (maslinovo ulje, crno vino, beli luk, morska riba, blitva, paradajz, naranča, limun i kivi) kao i poluvegetarijanski način ishrane, koji doprinosi zdravlju tj. smanjuje krvni pritisak, snižava holesterol, povećava otpornost, te čini organizam psihički i fizički stabilnim. Mediteranska ishrana je zapravo dobar model za pravilnu ishranu.

 

Postoje podaci da, u zemljama u kojima je zastupljena mediteranska ishrana, postoji značajno manje oboljevanje i smrtnost od bolesti srca, krvnih sudova i raka, nego u zemljama zapadne i severne Evrope više je nego dovoljna da svoju ishranu osmislimo u skladu s mediteranskom piramidom ishrane. Ona predstavlja najzdraviji način ishrane za odrasle , a zahteva izvesne promene ukoliko se primenjuje za decu i druge specifične grupe stanovništva.

 

Poslednje ažurirano četvrtak, 27 septembar 2007 21:08
Opširnije...
 
Piramida zdrave ishrane ( The dietary Guidelines for Americans 2005 ) PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27 septembar 2007 20:30

Piramida zdrave ishrane (The dietary Guidelines for Americans 2005 )

 

 

Osnova na kojoj je ova piramida stvorena jeste „Moja piramida“ ( USDA,20005) i ima sličnosti sa njom. Na osnovu dugogodišnjih ispitivanja Harvard School of Public Health 2005. god. daje ,,Piramidu zdrave ishrane”, sa akcentom na zdrave i nezdrave masti. Ova piramida uključuje najveći deo CINDI preporuka iz prethodne piramide. Odstupanja su u odnosu na položaj biljnih ulja i rafinisanih žitarica. Ističe se protektivna uloga leguminoza, koštunjavog voća i semenki i morbogeni značaj crvenog mesa, mlečnih masti, belog brašna i šećera.

 

U bazi piramide nalazi se svakodnevna fizička aktivnost i redovna kontrola telesne mase, što ukazuje na značaj ovoga po zdravlje.

 

Uz bazu Piramide kao osnova ishrane stavljene su žitarice ali se naglašava – CELO ZRNO.

 

Poslednje ažurirano nedelja, 23 mart 2008 11:27
Opširnije...
 
Redizajnirana piramida pravilne ishrane – „Moja piramida“ PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27 septembar 2007 20:29

Redizajnirana piramida pravilne ishrane – „Moja piramida“

 

Da bi se umanjili nedostaci CINDI piramide, a u piramidu uključila savremena shvatanja, 2005. godine napravljena je modifikacija piramide ishrane koja je nazvana MyPyramid (moja piramida) – www.mypyramid.gov.

Ova piramida je trodimenzionalna i sa jedne njene strane su stepenice, što treba da naglasi koliki je značaj fizičke aktivnosti za zdrav život. Namirnice su raspoređene u trouglove različitih širina, što treba da označi proporciju njihovog unosa. Naravno, ovi trouglovi se ka vrhu sužavaju i to treba da pokaže da svaka promena u ishrani treba da bude postepena i balansirana. Postepeno smanjivati unos hrane do onog kojim se održava ciljna telesna težina ali ne menjati odnos namirnica u ishrani. (28)

 

Poslednje ažurirano četvrtak, 27 septembar 2007 21:10
Opširnije...
 
CINDI piramida pravilne ishrane PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27 septembar 2007 19:50

CINDI piramida pravilne ishrane

 

Piramida ishrane na slikovit način prikazuje koje vrste namirnica i u kojoj količini treba svakodnevno jesti. Namirnice su podeljene u šest osnovnih grupa i raspoređene na četiri sprata (nivoa).Viši spratovi piramide imaju manju površinu, a hrana prikazana u njima uzima se u manjim količinama. Kod nižih spratova je obrnuto.

Bazu piramide, odnosno osnovu svakodnevne ishrane treba da čine žitarice i proizvodi od žitarica, pirinač, krompir, testenina-do 45% dnevnih energetskih potreba,sa krompirom do 50%. Prednost imaju integralne žitarice i njihovi proizvodi. (26)

Poslednje ažurirano četvrtak, 27 septembar 2007 21:10
Opširnije...